streda, marca 2

*Naberme Jarnú Kondičku*

Ahojte všetci :)) O chvíľu sa nám blíži jar, radovánky vonku na slniečku, a čerstvom vzduchu.:)
Iste chceme, aby aj naše morča strávilo s nami voľný čas v prírode, trošku si zabehalo, a nabralo kondíciu aby bolo zdravé a fit..Čo preto ale treba urobiť?

 ..relax v trávičke:) 

  • Musíme začať hneď teraz:
Keďže ešte práve nieje optimálna teplota na pobyt morčaťa vonku, musíme sa mu venovať vnútri.
Každý deň svoje morčiatko vyberajte, a nechávajte min. polhodinu vybehať po izbe!
Zabezpečte mu dostatok podnetov na zábavu, napr. bludisko.
Postaví sa jednoducho použitím hrubších kníh, ktoré dobre držia na zemi, výhodou je že si ho môžete neustále obmienať. Na koniec bludiska dáme nejakú chutnú odmenu, napr. kúsok mrkvy.
Uvidíte, že po niekoľkých zaváhaniach morča aj samé vykročí a nájde východ bez pomoci!
  • Odmerajte mu čas:
Ak sa teda rozhodnete postaviť si bludisko, odmerajte morčaťu čas, za aký ho prejde na prvýkrát, a potom neskôr, po niekoľkých opakovaniach. Takto mu môžete trénovať orientačný zmysel, a samozrejme že ten čas bude potom vždy kratší...:)) Uvidíte že je to zábava, nielen pre vás ale aj pre vaše morča:))
Na konci bludiska ho vždy odmeňte, a nezabudnite aj slovne pochváliť!
  • Morčaťu sa venujte každý deň:
Určite to neplatí tak, že "raz spravíme bludisko, a dovidenia!" Už pri kúpení morčaťa by sme mali zvážiť, či budeme mať chuť, a hlavne dostatok času sa mu venovať. Najlepšie je, samozrejme, venovať sa morčaťu každý deň. Také niečo, ako "míňajú sa nápady" jednoducho neexistuje. Morčatá sú tvory, ktoré radi objavujú a skúmajú, stačí im aj napríklad obyčajná potrubná rúra, v ktorej vnútri sú ukryté dobrôtky. Morčatá hneď zistia v čom je vec, a začnú do nej vliezať jedna radosť..Takisto rúra z potrubia slúžia aj ako úkryt/domček pred okolitým svetom, kde sa aj morčiatko dobre vyspí..



Moje morča je fit!: aj s týmito vecičkami bude vaše morčiatko zdatnejšie:
  • Guľa na potravu: iste už dobre známa, kovová guľa, ktorá sa reťazou pripne o vrch klietky, a visí do nami zvolenej výšky..Naplní sa potravou (vynikajúco nahrádza jasličky na seno) a morča sa musí zdvihnúť, a doslova si vybojovať potravu..Veľmi praktická vec!
  • Prekážková dráha: vyrobíte taktiež svojpomocne a veľmi jednoducho! Pomocou rôznych predmetov, naukladaných za sebou (musia byť medzi nimi min. 10cm medzery!), potom už iba zoberiete do ruky kúsok šalátu, a budete vábiť morčiatko, postupne ako sa bude pohýnať budete zo šalátom vyznačovať trasu, aby za ním mohlo ísť, a robilo zákruty rovno cez prekážky. 2. variantom je, že zvolíte nižšie predmety, ktoré bude morča preskakovať.
Vedeli ste že morča dokáže preskočiť až 10cm vysokú prekážku?


Vybojujme si kondičku!:D

  • Miska na streche domčeka: absolútne dokonalý variant, ale stále sa týkajúci jedla! Kupujte plastové domčeky, ktoré majú plochú strechu, na ktorú môže morča výsť, odpočívať na nej, a takisto sa tam nachádza aj zabudovaná miska. Ja do nej dávam vždy čerstvú stravu. Morča musí predsa len vyliezť/vyskočiť na domček (na mojom sú schodíky) a až tak sa dostane k čerstvej potrave:))


Tu už Chrumíčko nenápadne "kradne" potravu, a odnáša si ju do domčeka.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Chrumko a Čili ďakujú za vaše komentáre!Kvik!:* XxX

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...